jag skrattar inte åt mig, jag skrattar med mig


#109: introduktion till destruktiv katalogisering
17 januari, 2007, 16:10
Filed under: bibliotekarier

imorgon har jag tenta i deskriptiv katalogisering och klassifikation. det är så skrattretande komplicerat. det går inte att tro att man någonsin kommer att få grepp om det. se aldrig aldrig ner på din bibliotekarie! denna besitter outgrundliga kunskaper om icke-filerade tecken, isbd-interpunktion och analytiska biuppslag. det är nästan övernaturligt.
och på fredag måste jag kunna det där, för då börjar jag jobba. hur ska det gå? vore finfint att hitta en magisk telefonkiosk någonstans som på direkten förvandlar mig till queen of metadata, guldmantlad och allt. nu befarar jag istället att min nervositet kommer att utmynna i en massa dåliga och plumpa sexskämt. eftersom halva biblioteket är på deras klinik, har jag byggt upp bilder i mitt huvud om hur jag (rullandes på min lilla bokvagn) sicksackar mellan spretande ben, och generat ursäktar mig: ”förlåt om jag sträcker mig, jag ska bara ställa upp den här, oops…”  
åh, jag måste verkligen behärska mig för att verka världsvan.
har hur som helst fått värsta feta lönen (nu jämför jag givetvis med alla skitjobb jag har haft i mina dar). åtminstone om man ser till vad jag borde ha fått med min hittills ringa utbildning. bara mellanskillnaden är ju typ vad jag tjänade på grönan i somras… fast jag kommer i praktiken inte få ett öre mer, eftersom jag förlorar hela mitt bostadsbidrag, och resten går till pendlingen till uppsala, som jag tidigare tvingats finansiera med mina sparpengar. well well, jag får åtminstone den stora glädjen att kunna titulera mig sexbibliotekarie. jag hade  tusan betalat för det.

jag vet inte alls huruvida man får citera mejllistor, men jag kan inte låta bli  (jag suger verkligen på bloggetik). debatten går varm på biblist: någon har slängt ut en fråga angående bibliotekens klädpolicy. eller, egentligen är det väl inte så mycket debatt, då de flesta är eniga om att det skall vara högt i tak och att biblioteken skall representera hela sveriges befolkning, oavsett val av klädstil (jag blir tårögd!). en och annan traditionalist skymtar dock i diskussionen, men de blir genast mothuggna av kommentarer som dessa: ”det är insidan som räknas.” eller: ”troligen är det jag som har fördomar, men jag har aldrig kunnat lita på någon med kostym och slips.” eller: ”Jag hoppas VERKLIGEN att våra bibliotekschefer inte praktiserar något slags förbud mot personalens tatueringar, piercingar eller liknande. Det vore närmast skrattretande fånigt och omodernt tycker jag. Om så ändå vore fallet skulle jag – som ett motdrag – indignerat vilja langa fram en banbulla för alla slags gigantiska dinglande etnoträsmycken, papegojörhängen och Gudrun Sjöden-särkar som rultar omkring och hyschpyschar på våra biblioteksgolv.”
haha. troligen roligast sedan det dock oöverträffbara mejlet från de norska bokbussbibliotekarierna:
”Vår bokbuss har havarert. Kan noen hjelpe oss?”

Annonser

5 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Var det denna du skulle ha varit med på? http://www.viceland.com/int/v13n12/htdocs/fashion_uk.php?country=se

Skandal att du tackade nej isf. Sidan är myckt uppskattad på mitt jobb.

Kommentar av matty

ja, jag länkade ju dit i det inlägget som du kommenterade förra gången…
det var väl värst vad man får bannor för det där. det var inte min grej helt enkelt. och på min förfrågan var du ju inte speciellt entusiastisk själv, mind you.

Kommentar av Karin

det gjorde du väl inte? aja…
nä, men det verkar ju som om det var menat att man skulle vara tjej. dessutom skulle inte jag vilja vara ett samtalsämne på min arbetsplats.

Kommentar av matty

joho.
och jag skulle inte heller vilja vara ett samtalsämne på din arbetsplats. och inte bland de där runkande männen som kommenterat reportaget heller.

Kommentar av Karin

Tja! Vilken bra site! Jag kommer att gästa dig återigen!

Kommentar av Reyes
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: